Ny bok: «Radikalisering – fenomen og forebygging»

I boken «Radikalisering – fenomen og forebygging» beskriver Norges fremste eksperter og praktikere hvordan radikalisering foregår, og deler erfaringer fra arbeid i felt. De gir en oppdatert innføring i både islamistisk ekstremisme og høyreekstremisme, og tilbyr praktiske verktøy for hvordan vi best kan forebygge utenforskap og ekstremisme. Blant bidragsyterne er Belinda Ekornås fra RVTS Øst.

Hvorfor ble Tom Olsen nynazist? Hvorfor kjempet og døde norske ungdommer for terrororganisasjonen IS? Er det mulig å beskytte samfunnet fra voldelig ekstremisme, og kan vi i det hele tatt forstå ekstremistenes psykologi? Minotenk lanserer boken «Radikalisering – fenomen og forebygging», en samling tekster skrevet av landets fremste eksperter og praktikere på feltet. De gir en oppdatert innføring i både islamistisk ekstremisme og høyreekstremisme, og tilbyr praktiske verktøy for hvordan vi best kan forebygge utenforskap og ekstremisme – tilpasset norske forhold. Belinda Ekornås har skrevet kapitlet «Ekstreme veivalg – en «løsning» for sårbare unge, som handler om hvem som er sårbare for radikalisering.
– Det finnes flere fellestrekk blant de som er villig til å bruke vold for å fremme ideologiske, politiske eller religiøse synspunkt. Utenforskap er et av dem, og det kan være mange grunner til at noen faller utenfor. Eksempler er dårlig familieøkonomi, kriser, vold eller overgrep, frafall fra skole og arbeid, eller vansker med venner eller familie, sier Belinda Ekornås. Hun påpeker at det er viktig å vite noe om sårbarhetsfaktorer og om hva som har trukket unge til gruppen, for å hjelpe dem ut av ekstreme miljøer.

Boken ble lansert på Deichman hovedbibliotek 29. august, LES MER OM LANSERINGSARRANGEMENTET

Regjeringens nasjonale konferanse mot radikalisering og voldelig ekstremisme arrangeres 24. oktober 2018 i Bergen. Boken vil også presenteres der – se hele programmet her.