Samuel trenger hjelp: En podkast om overlevelse

«Samuel trenger hjelp» er en fortelling om Samuel, men også om andre barn i Norge som utsettes for alvorlig omsorgssvikt. Og hva skjer når hjelperne står klare og gir hjelp, men så går det  likevel galt? Hør også om hvordan hjelperne kan bli enda bedre hjelpere.

Serien er i fire deler:  Her finner du alle episodene (acast.com)!

Tunge, vonde erfaringer
I podkasten møter vi Samuel, som er 15 år når han flytter på institusjon. Hvordan er det for ham, som er redd for sin egen far og bærer med seg tunge, vonde erfaringer i ryggsekken? Dette er også fortellingen om hvordan det er å være dem som skal hjelpe. Hvordan kan vi best mulig sørge for at hjelpen virkelig er til hjelp, og at den ikke bidrar til at livet forverres for ungdommen?

Fremmede menneskers hender
– I podkasten er vi ikke på jakt etter «å ta noen», men vi ønsker å gi innsikt i hva som skjer når intensjonen er å hjelpe, men så går det likevel i feil retning. Vi utforsker hvordan det er legge sitt eget liv i fremmede menneskers hender, og ikke minst hvordan det er å være de hendene, sier Mari Bræin, som er fagansvarlig for podkasten i RVTS Øst, som har blitt til i et nært samarbeid med Marthe Sveberg og Lyder Produksjoner. Hun forteller at målet med podkasten er å knytte kunnskap og praksis sammen, og å lære av erfaringene fra utsatte og hjelpere.

Langvarige konsekvenser
– Gjennom Samuels historie får vi lære om overlevelsesstrategier hos barn utsatt for omsorgssvikt, og om det uløselige dilemmaet når man skal fortelle at den man er glad i, også kan gjøre vonde ting. Lytteren får høre om hvordan traumer og omsorgssvikt kan forstyrre barns utvikling, og om hvilke langvarige konsekvenser det kan få i livet. Og ikke minst får vi høre om menneskets enorme kapasitet til overlevelse og om håpet som ligger i reperasjoner og i nye relasjoner. Vi håper at de som har hørt podkasten vil sitte igjen med respekt, ydmykhet og økt forståelse for alle som står midt oppi det, sier Mari Bræin.

Kort om innholdet i episodene:

Episode 1, Samuel trenger hjelp
En dag skjer det noe på skolen som gjør at Samuel absolutt ikke kan reise hjem til faren igjen. Hvorfor har ingen oppdaget volden fra faren tidligere? Hvordan kan et barn komme på skolen fullt av blåmerker, men allikevel nekte for at det er pappa som har gjort noe når helsesykepleier spør?

Episode 2, Når hjelpen går galt
Samuel starter sitt nye liv på institusjon, men etter en voldshendelse på fotballbanen, blir han en kasteball mellom institusjoner. Men hva skal hjelperne gjøre når Samuel en kveld truer dem med kniv? Så skjer det noe som redder fremtiden til Samuel.

Episode 3, Samuels traume
Hvordan kan vi gi best hjelp til barn som har opplevd ting vi knapt kan forestille oss. Samuel vokser opp i en landsby i Afrika, og som tiåring blir han tvunget til å delta i krig. Hvordan påvirker dette livet hans videre og er det mulig å komme over det?

Episode 4, Det betyr veldig, veldig, veldig, mye
Barn som er utsatt for omsorgssvikt og traumer er overlevere og fortjener at vi gir den beste hjelpen vi har. Men noen ganger gjør hjelpen alt mye verre. Hva kan vi lære av Samuels historie og hva trenger han og andre med lignende erfaringer for leve videre med det vonde? Er det håp?

Hvor finner du podkasten?
Du kan finne den i alle podkast-applikasjoner som Spotify, iTunes, osv. – eller i Acast.