Gå til hovedinnhold

Digitalt grunnkurs i forståelse og forebygging av selvskading og selvmordsatferd

Selvmord og selvskading

22. oktober
Kurs
Online
Påmeldingsavgift: 300,-
Til påmelding
Påmeldingen stenger tirsdag 21. oktober kl. 17:00
Rvts Ost 1355 1 2160X1440

Hvordan møte og bistå personer som selvskader eller har selvmordstanker? Mange synes det er vanskelig å snakke om dette. Økt kunnskap og bevissthet om egne reaksjoner kan gjøre deg til en bedre lytter – noe som er avgjørende for mennesker i krise.

I dette kurset vil du:

  • få økt forståelse av selvskading og selvmordsproblematikk
  • bli tryggere i å ha en utforskende samtalelære om hvordan man kan jobbe med endring
  • lære om hvordan få til et godt samarbeid med pårørende
  • lære om hvordan du kan ivareta deg selv i dette krevende arbeidet

Målgruppe

Ansatte i kommunale tjenester som møter unge voksne og voksne personer med selvskadings- og selvmordsproblematikk. Helsepersonell fra spesialisthelsetjenesten, legevakt og frivillige er også velkomne.

Programmet

  • 22.10.2025

    • 08:30 – 09:00

      Kurset åpnes. Alle påmeldte vil få en zoom-link på e-post.

    • 09:00 – 15:30

      - Om selvmordskriser
      - Den utforskende samtalen
      - Hvilke betingelser ligger til grunn ved økt fare, fra tanke til handling
      - Forståelse og håndtering av selvskading og gjentakende selvmordsatferd
      - selvskadingens funksjon - kjedeanalyse
      - Intervju med Ida som har erfaringskompetanse
      - Om ivaretakelse av deg som hjelper

Praktisk info

Undervisningen tar utgangspunkt i nettsiden snakkomselvmord.no. Den bygger på det veiledende materiellet for kommunene om forebygging av selvmord og selvskading og de nye faglige retningslinjene for psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB).

Kurset er godkjent av Norsk Psykologforening som 6 timers vedlikeholdsaktivitet og av Norsk Sykepleierforbundet, 6 timer, i henhold til godkjenningsordningen klinisk spesialist i sykepleie/spesialsykepleie.

Kursholdere og bidragsytere:

  • Ingeborg Lunde er psykologspesialist med fordypning i barn og unge. Hun har erfaring fra BUP, barnevern og selvmordsforebygging ved RVTS Øst. Hun har jobbet spesielt mye med ungdom med selvskadings- og sucidalitetsproblematikk med metoden DBT (dialektisk atferdsterapi). Hun jobber i dag ved Front Ungdom, et akutteam for ungdom ved Oslo universitetssykehus.
  • Synøve Magnussen Wiig er psykologspesialist i klinisk voksenpsykologi. Hun jobber som spesialrådgiver ved RVTS Øst med særlig ansvar for selvmordsforebygging og barn som pårørende. Hun har flere års klinisk erfaring med å jobbe med voksne med selvmordsatferd fra poliklinikker, gruppeenhet, akutteam og fra akuttpsykiatrisk avdeling.
  • Hannah Lydvo er psykologspesialist og har sin fordypning i klinisk arbeid med rus og avhengighet. De ti siste årene har hun jobbet med rusmisbrukere og deres pårørende på døgnpost og poliklinikk. Tidligere har hun jobbet på voksenpsykiatrisk poliklinikk, og har bred erfaring med kompliserte saker og selvmordstematikk. På RVTS Øst jobber hun primært med selvmordsforebygging
  • Ida Graff er psykologstudent ved profesjonsstudiet i psykologi. Hun vil snakke om sine erfaringer med temaene i kurset og hva hun tenker vil være viktig som helsepersonell i møte med mennesker i selvmordskrise og som selvskader.

Kursansvarlige

Påmelding til:

Digitalt grunnkurs i forståelse og forebygging av selvskading og selvmordsatferd (1)
Kursdato & sted
22. oktober
Online