Gå til hovedinnhold

Len deg fram ved bekymring om vold

Voldsutøveren og den voldsutsatte kan ligne oss selv. Det er lett å tenke at vold ikke kan gjelde en du kjenner eller møter i arbeidet ditt. Men vold skjer overalt, i alle slags familier og i alle typer relasjoner. Samtidig er det noen risikofaktorer vi alle kan bli mer oppmerksomme på.

Vold og overgrep
Kvinne Med Penn

De siste årene har vært preget av gjentatte nyhetssaker om vold i nære relasjoner, partnervold og partnerdrap. Befolkningen får innblikk i en tematikk som dessverre angår mange i Norge. Bare i januar 2024 ble 12 personer drept. Kripos beskrev de fire første månedene av 2024 som den verste perioden for drap siden 1990. De fleste ble drept av noen de kjenner, 58 % var partnerdrap. 

Vold er et folkehelse- og et samfunnsproblem. Flere kan spille en rolle i å forebygge vold og avdekke vold, både som arbeidstaker og privatperson. Samtidig er det ofte ubehagelig å skulle tenke at noen er voldelig eller er utsatt for vold. Da kan det fungere styrkende å ha kunnskap om risikofaktorer man kan være oppmerksom på.

Risikofaktorer for vold

Vi vet at mennesker med belastende erfaringer fra oppvekst eller et liv med pågående belastninger både kan være i risiko for å utøve vold og å utsettes for vold. Rus, fattigdom, avhengighet av andre, traumeerfaringer og egne voldserfaringer er andre risikoer.

De aller fleste har folk rundt seg som kan se at de strever med noe. Samtidig er det altfor sjelden at vi tenker på vold, og enda sjeldnere at vi spør om vold. 

En grunn kan være at det er uvant å tenke at vold gir andre konsekvenser enn blåmerker. Men vi vet at langt flere får emosjonelle og relasjonelle vansker som følge av vold. Mange får også fysiske smerter som er udefinerbare og uklare. Andre strever med å få hverdagen til å fungere, og de klarer kanskje ikke være den forelderen eller kollegaen de ønsker å være.

Dette betyr at vi må tørre å tenke tanken på at vold kan skje langt oftere. Vold må være en av forklaringsfaktorene vi sjekker ut når noen strever. 

Ubehagelig å mistenke vold 

Som hjelper, venn eller kollega kan det være ulike grunner til at vi ikke tør å spørre. Vi kan være redde for at dem vi spør, skal bli sinte eller fornærmet. Vi kan være redde for å ta feil. Vi kan være redde for å gjøre vondt verre ved å snakke om det. Vi kan være redde for at vi ikke klarer å hjelpe. 

Det er ikke rart at vi vegrer oss for å lene oss fram i møte med volden. Andres smerte gjør noe med oss selv også. Samtidig er det slik at konsekvensene ved å vokse opp i vold eller leve med vold som voksen har så store konsekvenser at vi må handle. 

Derfor er vårt svar på mulige barrierer følgende: 

  • Spør på en klok og respektfull måte, slik at den du spør forstår at vi vil dem vel. Da reduseres risikoen for at de blir fornærmet eller sinte. Blir de likevel fornærmet eller sinte, må vi kanskje øve oss på å tåle det. 
  • Får du et nei og tok feil? Fint, det var jo bra. Ingen skade skjedd. 
  • Er du fortsatt bekymret, spør igjen på et senere tidspunkt. Og vit at det at du har spurt kan gjøre at de kan åpne seg for deg eller noen andre når de er klare for det.  

Vondt og skamfullt å snakke om vold 

Det kan gjøre vondt og være skamfullt å snakke om volden man blir eller har vært utsatt for. Den som forteller, kan få kraftige reaksjoner. Det er likevel mer skadelig å leve med vold eller ikke få hjelp for det man har opplevd.

Er du redd for ikke å kunne hjelpe? Vit at vi har flinke folk og instanser i Norge som skal bidra til å gi voldsutsatte (og voldsutøvere) god hjelp. Du skal ikke bli stående alene. På dinutvei.no finner du en søkbar liste over hjelpetilbud ved vold i nære relasjoner, seksuelle overgrep og voldtekt. 

Ønsker du å lese mer om hvordan volden rammer barn og hvordan du kan snakke med barn? Les mer på snakkemedbarn.no.

Avvergeplikt

Til sist vil vi minne om at alle som bor i Norge har en avvergeplikt for å avverge at ulike former for vold og overgrep skal skje. Offentlig ansatte har i tillegg opplysningsplikt til barnevernstjenesten. Taushetsplikten har unntak som gjør at du kan gi opplysninger videre uten å bli straffet for brudd på taushetsplikten. Les deg opp og få innsikt om avvergeplikt m.m. på plikt.no.

Bare sammen kan vi avdekke vold og overgrep! Trenger du mer kunnskap om vold i nære relasjoner? Vi har et bredt tilbud om kurs, og vi gir også opplæring over tid ute i tjenestene. Ta kontakt med oss, og følg med i vår kurskalender.

Vil du motta siste nytt fra RVTS Øst?

Vårt nyhetsbrev gir informasjon om kommende kurs, konferanser, kompetanseutviklingsprogrammer eller andre nyheter om RVTS Østs tilbud og tjenester.
11 Ensom I Folkemengde Avlang
RVTS Øst | Len deg fram ved bekymring om vold