– Åpenhet, kollegastøtte og debrief

Lindis Hurum er nødhjelpskoordinator i Leger uten grenser, har blitt kåret til årets navn av magasinet Tara og har arbeidet i land som Liberia, Haiti og Sør-Sudan.
Åpenhet, støtte fra kolleger og gode rutiner for debrief mener hun er essensielt i håndtering av stress i nødhjelpsarbeid.
13.-14. september kan du treffe henne på Høstkonferansen – en begivenhet for alle som jobber i kriseteam eller arbeider med kriser/alvorlige hendelser/katastrofearbeid.

RVTS Øst har de siste årene intensivert innsatsen for å tilby kompetanseutvikling innen krise/katastrofearbeid, og denne to dagers-konferansen har stresshåndtering som spesialtema. Se hele programmet her.

PÅMELDING HØSTKONFERANSEN

Lindis Hurum er en av dem som bl.a har bred internasjonal erfaring. Hun forteller at Leger uten Grenser har en systematisert håndtering av stress.
– Når vi selv er utsatt for kritiske hendelser har vi et eget opplegg. Alle samles og tilbringer tid sammen, det kan være en uke eller mer, og det er både gruppebrief og en-til-en oppfølging. I tillegg har vi et system for oppfølging som både trer i kraft ute i felt, og i etterkant av hvert oppdrag, forteller Hurum.
– I felt er man operasjonell og har liten tid til å fordøye og kjenne etter. Ofte kan det være verre å komme hjem. Det kan handle om de store kontrastene, hverdagens «normalitet» og at opplevelser må fordøyes. I Leger uten Grenser har de flere faste debriefer i forbindelse med avslutningen av enkeltoppdrag samt har mulighet til å benytte ekstern psykolog ved behov. Et viktig element i stresshåndteringen er å tilrettelegge for kollegastøtte.

– Å snakke med kolleger som forstår er utrolig viktig. I tillegg er jeg også teamleder, og der erfarer jeg at egen åpenhet er viktig. Ved å selv fortelle hvordan man har det, åpner det opp for deling og å snakke åpent sammen, sier Lindis Hurum. Hun påpeker at stresshåndtering også handler om å bli kjent med seg selv, egne grenser og hvilke symptomer på stor belastning man har.
– For meg er det viktig med fysisk aktivitet, så for eksempel har jeg alltid med meg et hoppetau når jeg reiser ut. Ofte arbeider jeg i områder hvor en joggetur ikke er mulig, og med et hoppetau får jeg trent hardt på kort tid.  Andre har med seg musikk, det gjelder å finne det som fungerer.


Mer om Lindis Hurums erfaringer vil du kunne høre om på konferansen RVTS Øst arrangerer 13. og 14. september. Målgruppen er alle som er involvert i eller jobber med kriseberedskap/kriseteams arbeid i kommunen eller i det daglige møter mennesker som opplever små eller store kriser og alvorlige hendelser. Den er også aktuell for  innsatspersonell (sivilt, humanitært), fastleger/kommunepsykologer.

Lindis Hurum har i en årrekke arbeidet med kriser/katastrofer over hele verden. Her deler hun ut mat på redningsbåt i Middelhavet.
FOTO: Francesco Zizola/NOOR.

Nettsteder

Tittel Lenke

Årets modigste kvinne

Artikkel i VG

Lindis Hurum er forfatter av boken «Det finnes ingen DE ANDRE»

Høstkonferansen 2018